Ciasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule z jakim kremem.
Przepis jest mój, jeden z nie wielu, który sobie wymarzyłam.
Ciasto:
- 180 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe
- 3 jaja
- 190 g mąki , szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 5 łyżek ciepłego mleka
- kilka mrożonych śliwek
Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.
Wyłóż ciasto do formy 22-24cm.
Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką, aby nie puściły soku.
Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka.
Krem:
- 150 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 6 czubatych łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleka
Zagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź.
Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.
W trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.
Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem posyp cukrem
pudrem i ciesz się smakiem.
CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz