Oczywiście pochodzi z Italii południowej, rewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne.
Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów.
Dla dwóch osób:
- jedna cytryna, wymyta i wyszorowana
- garść rukoli
- anchois 60 g
- spora garść orzechów włoskich
- 3 duże ząbki czosnku
- 15-20 sztuk oliwek zielonych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta mielonego peperoncino
- 400 g makaronu, szerokie wstążki
Do blendera lub miksera wrzuć anchois, orzechy, czosnek, oliwki, startą skórkę od cytryny oraz sok z tej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz rukolę, szczyptę peperoncino.
Wszystko razem zmiksuj i wyłóż na patelnię, dodaj pozostałe dwie łyżki oliwy. Podczas gdy makaron zacznie się gotować, Ty na małym delikatnym ogniu podgrzewaj naszą papkę, którą opcjonalnie delikatnie dosól.
Przed odcedzeniem makaronu odlej odrobinę wody, do podlania w razie potrzeby sosu. Papardelle po odcedzeniu wrzuć na patelnię i dobrze wymieszaj. I to wszystko, podawaj z parmezanem, jeżeli lubisz oczywiście. SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz