czwartek, 18 grudnia 2014

Chleb nadziewany warzywami

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka letniej wody
- 20 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka masła
Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Farsz:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 9 większych pieczarek
- sól, liść laurowy
- pieprz, parmezan
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym na oleju.Posól.Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula zrobi się szklista, przenieś ją na osobny talerz, a na patelnię wrzuć pieczarki, a po chwili warzywa, nie dolewaj oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą. Podduś jeszcze chwilę i zostaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na grubość centymetra. Na połowę ciasta rozłóż połowę farszu, podsyp parmezanem lub innym serem. Zawiń do połowy. Na zwinięty rulon rozłóż drugą część farszu i posyp serem. Zwiń w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponacinaj lub porób wzorki według własnej fantazji, ja mój wygięłam w rogala.

Zostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia, po czym posmaruj opcjonalnie jajkiem i piecz w 200 °
góra- dół 40 minut. Po czym podawaj na gorąco jak i na zimno z pomidorową salsą. SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz