Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm.
Składniki muszą mieć pokojową temperaturę.
- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu
- 200 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy
- 10 jaj średnich
- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki czubate kaszy manny
- szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie
- sok z jednej pomarańczy
- skórka z umytej i wyparzonej cytryny
Na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 2 łyżki mleka
Masło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.


Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj.
polej ciasto, będziesz zachwycony/a.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz