czwartek, 9 października 2014

bananowe maseczki dla każdego rodzaju skóry

Wcale nie trzeba kupować drogich kremów i toników, bananowe kosmetyki można przygotować w kuchni.

Żeby zwilżyć i wygładzić suchą skórę, wykorzystaj:

- jeden średni banan + 1 łyżka śmietany WYMIESZAĆ NA JEDNOLITĄ MASĘ
- nanieś na twarz i po 15-20 minutach zmyj ciepłą wodą.
I TAK CO DRUGI DZIEŃ przez 15 dni. Będziesz zachwycona/y.

na wygładzenie drobnych zmarszczek i elastyczność skóry:

do przepisu powyżej dodaj jedno żółtko i postępuj tak jak wyżej.

Do wybielania skóry, zwężania porów i nadmiernego błyszczenia.

Jednego dojrzałego  banana rozgnieść na papkę z łyżeczką z soku z cytryny i nanieś na twarz. Po 15-20 minutach zmyć ciepłą wodą.

Wybieranie bananów to prosta sprawa.Kupuj żółte z gładką,matową skórką.Nawet zupełnie zielone, dojrzeją w domu i nie wpłynie to na jakość i smak owocu.
Banany zrywane są jeszcze zielone, gdyż dojrzewające na drzewie nie gromadzą niezbędnych wartości smakowych i aromatu, a odwrotnie, tracą je, skórka owoców pęka i miąższ przestaje być odporny na choroby.
Nie warto też przechowywać ich w lodówce, gdyż pod wpływem zimna tracą smak.
Dojrzałe banany zjadaj od razu albo rób maseczki !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz