czwartek, 16 października 2014

Genua, włoskie miasto

Każdy Włoch zna foccacię genovese, minestrone genovese czy pesto genovese. Wszystkie te smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim.


Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą...
Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich.


Genua ma również wspaniałe, jedno z największych Oceanariów na świecie, skupisko wspaniałych ryb i eksponatów, tu pierwszy raz głaskałam płaszczkę i miałam rekiny na wyciągnięcie ręki.


Ogromne wrażenie robi architektura, każda dzielnica jest inna, jest tu największa starówka w Europie. Miasto gdzie nie ma podziałów, mieszkają tu wszystkie nacje świata.

To tu więziony był Marco Polo, tu urodził się Krzysztof Kolumb.
Ulice nie zmieniły wyglądu przez ostatnie 500 lat.

Polecam, bardzo gorąco. Niesamowity klimat i zniewalająca kuchnia.

Pozdrowienia...
CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz