Przyczyną niedoboru żelaza jest nadmierne spożywanie cukru rafinowanego, soli, białego pieczywa, niedojadanie, nieumiejętne odchudzanie. Niedobór powoduje wdęcia, nudności, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, bóle głowy, zaparcia, anemię.Występuje drętwienie i mrowienie w rękach lub w nogach, nagłe bicie serca, niezdrowy wygląd skóry.
Naturalnymi lekami na uzupełnienie żelaza jest:
- codzienne jedzenie natki pietruszki lub koperku do kanapek, sałatek i zup
- popijać wywar ze skrzypu (2 łyżki ziela na dwie szklanki wody; gotować 20 min.)
- pół szklanki dziennie przegotowanej ciepłej wody, łyżeczkę miodu, dwie łyżki octu jabłkowego
- pić pół szklanki dziennie przygotowanych w mikserze soków ze szpinaku, marchwi, pokrzywy,mniszka pospolitego
- włączyć do jadłospisu śliwki suszone, rodzynki, orzechy, żółtko, drożdże, kakao.
Nadmiar żelaza jest równie niebezpieczny jak niedobór. Powoduje uszkodzenie wątroby, cukrzycę, zwłóknienie trzustki.
Nadmiar Fe powoduje zatrucia, które leczy się sokami z surowych warzyw i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz