Moda na orkisz jest i u mnie. To kolejny chlebek bardzo zwarty i syty. Siemię lniane wzbogaca jego wartości o Q10, czyli przedłuża naszą młodość.
Siemię lniane również jest dobre dla jelit i zawiera witaminę B 12. Bogaty w tłuszcze Omega-3.
Na cztery chleby szykujemy
- Szklanka siemienia lnianego
- 0,5 kg mąki tortowej
- 1 kg mąki orkiszowej typ 2000
- 60 g drożdży
- 3,5 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
Jeżeli możesz zmiel nasiona w mikserze, czy młynku do kawy.
W dużej misce lub w misie od robota kuchennego rozpuść drożdże w wodzie, dodaj obie mąki i sól.
Zacznij wyrabiać, ok.20-30 minut ręcznie, Robot załatwi to w ok.10-15 min.
Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie przylegające do rąk.
Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej delikatnie misce.Przykrywamy. Czekamy ok. 30 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na cztery i formujemy cztery bochenki. Ja rozkładam je na dwóch blachach.
Znowu przykrywamy na jakieś 20-25 minut.
Włączamy piekarnik na 200 ° termoobieg.
Gdy chlebki podrosną wkładamy do piekarnika na 35-40 minut.
Chlebek , nie wyrasta aż nazbyt,
tak jakby wyrósł na zwykłej mące pszennej
gdyż mąka orkiszowa 2000 jest dosyć ciężka.
Ale to nie zmienia jego walorów
smakowych.
Smacznego.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz