piątek, 24 października 2014

Piersi w sosie curry

Co tu pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.
Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.
Do zrobienia sosu szykujemy:
- 20 g przyprawy curry żółtej
- małą cebulkę i niewielki kawałek pora
- liść laurowy
- sól, pieprz, kolendra sucha
- mały banan, mały ząbek czosnku
- szklanka śmietany słodkiej 12%
- szklanka wody lub wywaru
 - olej do smażenia
Przepis dla 2-3 osób.
Jedną pierś podwójną czyścimy i przekrawamy połówki na pół. Wkładamy do zimnej osolonej wody na ok. 30 min.
Dzięki temu będzie bardzo soczysta.
Por, cebulkę i banana obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy w/m składniki,dodajemy 2 liście laurowe.Podsmażamy ok. 5 minut. Lekko solimy.
Wysypujemy curry i mieszamy 1 minutę. Wlewamy śmietanę i połowę wody. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Dusimy ok. 10 min.
Co jakiś czas mieszamy, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje, podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy.


Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu.
Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie.
Możesz użyć dowolnych przypraw.

Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu.
Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie
łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa.
Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą
Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wodą i mieszamy.
Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami i surówką.
Smacznego.CMOK

2 komentarze: