niedziela, 12 października 2014

Naleśniki na słodko z białym serem

Niby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków.
CIASTO
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
- szczypta soli
- cukier wanilinowy 
FARSZ
- 400 g twarogu śmietankowego
- cukier wanilinowy + łyżka cukru białego
- 1 żółtko
- 7-8 łyżek jogurtu naturalnego
- masło lub olej do smażenia
Jeżeli chodzi o farsz to wszystkie składniki mieszamy, białko dorzucimy do ciasta naleśnikowego.
Teraz ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę.
Tym sposobem unikniemy grudek. Gdy już mamy jednolitą konsystencję dorzucam jajko + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy, który daje całkiem inny wymiar smaków i zapachów.
Gdy już mamy gorącą oliwę, delikatnie na pochyloną patelnię wylewamy ciasto. Po 2-3 minutach przewracamy i rozkładamy farsz. Zwijamy dowolnie, jak lubimy. Oczywiście zamiast twarogu, mogą być powidła, dżemy, nutelle.
Życzę dużo uśmiechu i radości podczas konsumowania. CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz