Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.
Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.
Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:
- dwie szklanki kaszy manny
- dwie szklanki przesianej mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1,5 kg owoców
- 200 g zimnego masła
- niepełna szklanka bułki tartej
- łyżka cynamonu
Włączamy piekarnik na góra-dół na 200 °
Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy niewielką ilością bułki tartej.
Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką cynamonu. Opcja dla dorosłych to dodatkowo jeden szus rumu.
Teraz mieszamy mąkę, pozostały cukier i cukier wanilinowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Dzielimy na pół.
Jedną połowę rozsypujemy równomiernie
na blachę.Rozkładamy owoce równomiernie, posypujemy resztą mieszanki i ścieramy masło na tarce o dużych oczkach.
Rozkładamy równo.
Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem, albo i nie.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz