środa, 1 października 2014

Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach

Jest to przepis na gotowe danie.
Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html

Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone,
dodaliśmy kolejno żółtka, ser parmezan, gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy
wszystko razem(BEZ MĄKI), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera.



Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak 
bazylii będzie bardziej intensywny.
Wszystko mielimy, blędujemy i dokładamy do ciasta podstawowego. Mieszamy razem.
Jeśli nie mamy blendera, bazylię siekamy nożem i dodajemy do ciasta.
Teraz dodajemy mąkę (300 gr.)
I jak w przepisie głównym wstawiamy garnek wody z solą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka.
Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym, mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie z lodowatej do durszlaka, masujemy naoliwionymi palcami i wkładamy do lodówki. Odgrzewamy w gorącym sosie pomidorowym i SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz