Szybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA.
Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam!
przekąska dla jednej osoby
szykujemy:
- Dynia
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- dwie łyżki wody
- dwie łyżeczki masła
200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę.
Małą cebulkę i ząbek czosnku
drobno siekamy .
Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła,dodajemy cebulkę z czosnkiem i łyżeczkę suszonego tymianku i chwilę szklimy(2-3 min)
na średnim ogniu, ale uważamy aby cebula
nie zbrązowiała.Dodajemy szczyptę soli.
Po 2-3 min. dokładamy naszą dynię
pokrojoną w kostkę i smażymy 5 minut,
po czym podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy
kolejne 2 do 5 minut, aż dynia będzie lekko miękka.
Podajemy solo jako dodatek do dania
głównego.
Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre
działanie na pracę jelit. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz