niedziela, 5 października 2014

Dynia z czosnkiem i tymiankiem

Szybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA.


Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam!

przekąska dla jednej osoby

szykujemy:
- Dynia
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- dwie łyżki wody
- dwie łyżeczki masła
200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę.
Małą cebulkę i ząbek czosnku
drobno siekamy .
Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła,dodajemy cebulkę z czosnkiem i łyżeczkę suszonego tymianku i chwilę szklimy(2-3 min)
 na średnim ogniu, ale uważamy aby cebula

nie zbrązowiała.Dodajemy szczyptę soli.
 Po 2-3 min. dokładamy naszą dynię 
pokrojoną w kostkę i smażymy 5 minut,
po czym podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy
kolejne 2 do 5 minut, aż dynia będzie lekko miękka.

Podajemy solo jako dodatek do dania 
głównego.

Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre 
działanie na pracę jelit. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz