czwartek, 16 października 2014

Sos Grzybowy

Szybki i prosty, bez wydziwiania.
Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15  minut.
Odcedzamy.
PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.
Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno
                                  - 2 liście laurowe, ząbek czosnku posiekany
                                  - pół szklanki śmietany słodkiej 12%
                                  - sól, pierz, oliwę do smażenia 
                                  - wywar lub wodę do podlania ok. 1/2 szklanki
Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 
Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...
Smacznego.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz