Szybki i prosty, bez wydziwiania.
Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15 minut.
Odcedzamy.
PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.
Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno
- 2 liście laurowe, ząbek czosnku posiekany
- pół szklanki śmietany słodkiej 12%
- sól, pierz, oliwę do smażenia
- wywar lub wodę do podlania ok. 1/2 szklanki
Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...
Smacznego.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz