poniedziałek, 20 października 2014

Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie

O właściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa  ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.
Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie.
Przygotuj:
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 średni por
- sól, pieprz, koperek do posypania
- 3 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki 12% słodkiej śmietany
- olej do posmażenia
- opcjonalnie pieczarki 10 szt., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu
Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek, przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku i wrzuć pokrojone warzywa. Duś ok. 10 minut
co jakiś czas zamieszaj. 
Posól odrobinę. Po tym czasie dodaj wywar.

Na małym ogniu gotuj ok. 30 minut, dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 
kilka minut. Dodaj szczyptę pieprzu i zmiksuj swoje dzieło. Dopraw.
Pieczarki obierz i pokrój na sześć części. 
Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj do zmiksowanej zupy. Posyp koperkiem lub natką pietruszki, lubczyk też pasuje.

Jak nie masz pieczarek użyj ziemniaka drobno pokrojonego i podsmażonego do miękkości, ok 10 min.
  
SMACZNEGO! 



CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz