czwartek, 30 października 2014

Chleb na młodym zakwasie

Jest to chlebek z młodego, ledwie 5 dniowego zakwasu, więc musimy wspomóc się drożdżami.
Przepis na zakwas jest tutaj http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-na-chleb.html
Potrzebujemy
- 3/4 zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej)
- 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000.
Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje.
- 20 g drożdży
- nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej
- łyżka soli
Niecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę.
Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól.
Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut.
Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.

Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.
Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°
dalsze 25 min w 200 °.GÓRA-DÓŁ.
Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie ich z foremek i jeżeli gdy  pukamy palcem w te spody nie ma głuchego odgłosu lub nie jesteście pewni, wkładamy na jeszcze 6-10 minut
do piekarnika na termoobieg od dołu.


Polecam. SPRÓBUJ I CIESZ SIĘ WŁASNYMI WYPIEKAMI>
CMOK.

1 komentarz:

  1. I taki przepis jest najlepszy, bo najprostrzy :) Mam identyczne foremki do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń