Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu.
Przepis jest na 4 osoby.
- duży kalafior
- opakowanie mielonej curry
- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany
- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne
- połowę pora i mała cebula
lub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet
-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.
Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej
kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.
Smaż chwilę, aż jabłka zrobią się szkliste, dorzuć dwa liście laurowe, płaską łyżeczkę cynamonu,szczyptę cayenne, pół łyżeczki pieprzu czarnego i opakowanie curry. Teraz zamieszaj 2-3 razy.
Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut.
Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe.
Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości.
Podczas gdy kalafior się gotuje
zmiksuj sos i teraz, jeżeli jest to konieczne dopraw w/g swoich upodobań.
Kalafior odcedź, polej sosem, posyp prażonym słonecznikiem i jak masz kolendrą albo jak ja koperkiem i zajadaj.
SMACZNE I NA ZIMNO I NA GORĄCO> CMOK
jeszcze gorące! |
bardzo dobre
OdpowiedzUsuń