Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne i zaskakujące przy jedzeniu.
Będą to dwa rodzaje roladek,
dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.
Do wykonania roladek potrzebujesz:
- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.
- jedna marchewka, pół małego selera
- pół papryki czerwonej
- musztarda
- kapusta kiszona- 2 GARŚCIE
- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW
- 150 g sera żółtego wędzonego
- wykałaczki
- olej do smażenia
Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy. Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość.
Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:
Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne.
Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.
Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.
DALSZE OSIEM ROLADEK
smarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej.
Około 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.
PRZEPIS NA SOS:
Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki.
Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze.
Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście laurowe, szczyptę pieprzu, łyżeczkę soli i jedną cebulę (ja dodałam kawałek papryki co mi została z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.
Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili warzywa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku,chwilę podsmażamy po czym wlewamy nasz wywar grzybowy.Jak nie masz skrawków, to podsmaż same warzywa, dodaj koncentrat,czosnek i wywar.
Zalej tym wszystkim roladki, dodatkowo wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.
Włóż naczynie z mięsem.
Duś 40 - 50 min.
Jeżeli masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.
Po ok. 40 minutach wyciągamy nasze roladki z naczynia i przecedzamy przez sito albo durszlak sos do garnka.
Z warzyw również wyciągnęliśmy wszystko co możliwe i dlatego już ich nie potrzebujemy. Uzyskany sos zagotowujemy w garnku.Najpierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozcieńczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić.Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i dodaj do sosu. Wrzuć roladki do gorącego sosu i podduś z 10 minut po czym podawaj.
Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.POLECAM bo warto.
CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz