- 1 kalafior
- 1 brokuł
- garnek z wodą, ocet
- sól
- masło 200 g
- pół szklanki bułki tartej
Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie.
Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej.
Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar.
Wodę dobrze posól. Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł. Przykryj i gotuj 5 minut. Jak różyczki są malutkie to skróć czas do 3 minut.
Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .
Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.
Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa.
Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu.
SMACZNEGO.
CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz