Niewiarygodnie proste i smaczne.
Odsłona buraków, jakie mało kto zna.
Dla dwóch osób potrzebujemy
- dwa średnie, ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu
- dwie mazarelle 125g
- dwie łyżki chrzanu
- łyżka śmietany
- przyprawy(sól, papryka słodka i ostra, czosnek)
MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy.
Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy.
Polewamy lekko oliwą z oliwek.
Zostawiamy na ok. godzinę
w pokojowej temperaturze.
Można i dłużej, ale wtedy w lodówce.
Buraki gotujemy do miękkości.
Kiedy ostygną, obieramy i kroimy
na plastry 5 mm.
Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem.
Buraki i mozzarellę układamy w naczyniu żaroodpornym.
Nie solimy, gdyż ser jest już posolony.
Rozkładamy łyżeczkę posiekanego czosnku z oliwą.http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/oliwa-czosnkowa.html
Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i dodajemy do upieczonych, gorących buraków.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz